ΦΥΤΕΊΕΣ







Ο δήμος Φυτειών ήταν δήμος του νομού Αιτωλοακαρνανίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτηςκαι εντάχθηκε στον νέο δήμο Ξηρομέρου. Βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας στα νότια της λίμνης Αμβρακίας. Έδρα ήταν οι Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 2.734 κατοίκους και 96.295 στρέμματα έκταση. Αποτελείται από μόλις δύο δημοτικά διαμερίσματα, το δ.δ Φυτειών (που περιλαμβάνει τα χωριά Φυτείες και Κουβαρά) και το δ.δ. Παπαδάτου (που περιλαμβάνει τα χωριά Παπαδάτο, Άγιο Στέφανο και Ρίβιο).

Διαίρεση

Αναλυτικά τα δημοτικά διαμερίσματα και οι οικισμοί του δήμου (σε παρένθεση ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001)
Δ.δ. Φυτειών [1.854]
Δ.δ. Παπαδάτου [867]



Ο Δήμος Φυτειών βρίσκεται σε θέση Κεντρική και προς τα Δυτικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά βόρεια απ' τον Αμβρακικό και καταλήγει νότια στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού.

Συνορεύει βόρεια με το Δήμο Αμφιλοχίας, δυτικά – Βορειοδυτικά με το Δήμο Μεδεώνος νοτιοδυτικά με το Δήμο Αστακού και ανατολικά – νοτιοανατολικά με το Δήμο Στράτου.

Συστάθηκε με τον νόμο 2539/97 (Καποδίστριας)

και αποτελείται απ' τις πρώην κοινότητες Φυτειών και Παπαδάτου και τους οικισμούς Ρίβιου, Κουβαρά, Αγίου Στεφάνου.

Ο Δήμος Φυτειών έχει έκταση 96.295 στρέμματα. Είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πεδινός και το υπόλοιπο ημιορεινός.





Στην τελευταία απογραφή 2001 ο πληθυσμός είχε ως εξής:

Φυτείες 1577

Παπαδάτου 531

Κουβαράς 277

Ρίβιο 211

Άγιος Στέφανος 125

Σύνολο:2721 κάτοικοι

Έδρα του Δήμου είναι οι Φυτείες.

Συγκρίνοντας τις απογραφές:

ΕΤΟΣ 1971 1981 1991 2001

ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ 3851 3541 3136 2721

Συμπεραίνουμε ότι η εσωτερική μετανάστευση δεν άφησε αδιάφορους τους κατοίκους του Δήμου μας τροφοδοτώντας τις πληρέστερες πόλεις και κυρίως την πρωτεύουσα.

Η πληθυσμιακή, κοινωνική, παραγωγική και

γεωγραφική ομοιογένεια του Δήμου Φυτειών είναι το υπαρκτό γεγονός το οποίο θα είναι και καθοριστικό για την πορεία του.


Δημαρχείο Φυτειών 

Διεύθυνση: Φυτείες Αιτ/νίας 30009
Τηλ: 2646360300 (τηλεφωνικό κέντρο)

Γραφείο Αντιδημάρχου (Γαζέτας Παναγιώτης): 2646360322

Ληξιαρχείο – Δημοτολόγιο: 2646360321

Πρωτόκολλο: 2646360328

Βοήθεια στο σπίτι: 2646360328

Fax: 2646022696

ΚΕΠ: 2646360323

ΔΕ ΦΥΤΕΙΩΝ

Ζαρέντης Νικόλαος Παπαδάτου 6973591898

Φλωρόπουλος Ιωάννης Φυτείες 6974735088




Οι Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται στο κέντρο του Ξηρομέρου, σε υψόμετρο 350 μ. και περιβάλλονται από τα χωριά Παπαδάτου, Αετός, Μπαμπίνη και Σκουρτού.
Είναι χτισμένες στους πρόποδες πευκόφυτου λόφου με τον παλαιό ανεμόμυλο να δεσπόζει στην κορυφή του. Απέχουν περί τα 25 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και 8 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων (διασταύρωση Κουβαρά).
Αποτελούν συγκοινωνιακό κόμβο από τρείς ασφαλτοστρωμένους δρόμους που ξετυλίγονται από το μέσον του χωριού και κατευθύνονται ακτινωτά προς Αγρίνιο, Αστακό και Κατούνα - Αμφιλοχία, ενώνουν δε μέχρι τις απολήξεις τους, κατά μήκος και παράπλευρα, πολλά χωριά της περιοχής.
Οι Φυτείες αποτελούσαν έδρα του πρώην δήμου Φυτειών που αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Φυτειών, Παπαδάτου, Αγ. Στεφάνου, Κουβαρά και Ρίβιου και που από το 2011 συνενώθηκαν με τις δημοτικές ενότητες Αστακού και Αλυζίας, δημιουργώντας έτσι το νεοσύστατο δήμο Ξηρομέρου με το νόμο του «Καλλικράτη».
H αρχαία πόλη Φοιτίαι (υπάρχει και γραφή Φοιτία ή Φυτία) οφείλει το όνομά της, κατά πάσα πιθανότητα, στο μυθολογικό ήρωα Φύτιον, γιο του Ορεσθέα και πατέρα του Οινέα, απ' τον οποίο έλαβαν το όνομά τους οι αρχαίοι Οινιάδες.
Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του σχετικού μύθου, το όνομά της το οφείλει στο μυθολογικό ήρωα Φοίτιον, γιο του Αλκμέωνα.
Η θέση της αρχαίας αυτής πόλης ήταν στη σημερινή τοποθεσία Πόρτα, όπου υπάρχουν αρχαία ερείπια.
Ανάμεσα στα 350 και 250 π.Χ. η πόλη έκοψε νομίσματα στη μία πλευρά των οποίων παριστάνεται ο Απόλλωνας με μακριά μαλλιά και στην άλλη τρίποδας με τα χαρακτηριστικά Φ-Υ.
Αποτελούσε μια από τις επτά επικράτειες της Ομοσπονδίας των αρχαίων Ακαρνανών. Κατακτήθηκε από τους Αιτωλούς και απελευθερώθηκε από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε' κατά την εκστρατεία του στην Ακαρνανία το 219 π.Χ.
Στη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου συμμετέχει στη Βουλή και στο Κοινό των Ακαρνάνων. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) οι κάτοικοί της υποχρεώνονται από τους Ρωμαίους να μετοικήσουν στη Νικόπολη. Από τότε η πόλη ερημώνεται και πέφτει σε αφάνεια.
Οι πόλη εμφανίζεται ξανά στο ιστορικό προσκήνιο στα χρόνια της μέσης τουρκοκρατίας σε έγγραφο του 1642, σαν Μαχαλάς.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών (1770), οι πρόκριτοι της μαχαλάς Αναστάσιος Παπασταμάτης και Γεωργάκης Φαταούλας αποκεφαλίζονται από τους Τούρκους στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) σαν επαναστάτες.
Στα χρόνια λίγο πριν την επανάσταση του 1821 ο οπλαρχηγός Μεγαπάνος - Γαλάνης αναλαμβάνει το Αγιατλίκι του Κάρελι και αργότερα συμβάλλει στη συγκρότηση της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχει με όλη του την οικογένεια στη επανάσταση, περιθάλπει και προστατεύει στη Μαχαλά τον Νεομάρτυρα Ιωάννη τον εξ Οθωμανών.

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερο αξιομνημόνευτα γεγονότα είναι :

1951. Ιδρύεται ο σύνδεσμος υδρεύσεως και αρδεύσεως του Ξηρομέρου και λύεται για την Κωμόπολη οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.
1954. Η Μαχαλά μετονομάζεται σε Φυτείες.
1966. Μεγάλος σεισμός μεταβάλλει σε ερείπια πολλά παραδοσιακά σπίτια.
1980. Αρχίζει η αντικατάσταση της παραδοσιακής καλλιέργειας του καπνού "τσεμπέλι" με την αποδοτική ποικιλία "βιρτζίνια".
1997. Με νόμο ορίζονται οι Φυτείες έδρα δήμου με την ονομασία δήμος Φυτειών, που περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Φυτειών και Παπαδάτου και τους οικισμούς Κουβαρά, Ρίβιου και Αγίου Στεφάνου.


Ο καπνός και η κτηνοτροφία έπαιζαν πάντα τον πρώτο ρόλο στην οικονομική ζωή των Φυτειών. Το αγνάντεμα των γύρω από τις Φυτείες κοντινότερων αλλά και απόμακρων περιοχών είναι μαγευτικό. Από τον παλιό ανεμόμυλο, το αγνάντεμα καλύπτει περιστροφικά όλες τις περιοχές. Προς βόρεια αγγίζει τα βουνά Τζουμέρκα αλλά και τμήμα του Αμβρακικού κόλπου. Προς δυτικά πιάνει την οροσειρά των Ακαρνανικών βουνών. Προς νότια φτάνει μέχρι τις λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου και ανατολικά αγκαλιάζει το όρος Ζυγός, την πόλη και τη πεδιάδα του Αγρινίου, τον Αχελώο ποταμό και το βουνό Κυρα-Βγένα (Παναιτωλικό). Από το Βελούχι η θέα καλύπτει το τμήμα Αγρινίου - Αμφιλοχίας, την εθνική οδό Αγρινίου - Ιωαννίνων, την οροσειρά του Πεταλά, την Παπαδάτου και την Κατούνα.
Από τη Βίγλα το βλέμμα πιάνει τμήμα της εθνικής οδού Αγρινίου - Ιωαννίνων, τον ρου του ποταμού Αχελώου, την λίμνη της Οζηρού και τον φυτειώτικο κάμπο.
Από τη θέση "Καραούλι του Σαμαρά" έχεις μπροστά σου τον κάμπο του κεντρικού Ξηρομέρου, το μοναστήρι του Λιγοβιτσιού και την ευρύτερη περιοχή του, τα χωριά Σκουρτού, Μπαμπίνη, Μαχαιρά και Χρυσοβίτσα.
Από τη θέση "Μέγα - Λιθάρια" βλέπεις όλο το χώρο των αρχαίων Φοιτιών, τα χωριά Αετός, Παπαδάτου και τα Ακαρνανικά όρη.
Τα εξωκλήσια του Άη Λια, του νεομάρτυρα αγίου Ιωάννη του Μαχαλιώτη και του αγίου Αλεξάνδρου ξεχωρίζουν για την γαλήνη και τη μοναδική θέα που προσφέρουν.

Τέλος, η λίμνη Οζηρός και το μοναστήρι του Λιγοβιτσίου αποτελούν τα σημεία αναφοράς για κάθε επισκέπτη στις Φυτείες.
Αεροφωτογραφίες: Δημήτρης Σκεπετάρης